MikroC Değişken Tanımlama

Bu yazımızda MikroC programında değişken tanımlamayı ve ifadeleri göreceğiz.

mikroc

Hemen hemen her programda kullandığımız değişkenler, sabitler, fonksiyonların kullanımı MikroC programında da gayet basittir. Ancak bu ifadeleri isimlendirirken dikkat etmemiz gereken bazı kurallar var. Bu kuralları sıralayacak olursak;

  • Türkçe karakter kullanılamaz. // akım, sayaç, koşul
  • İlk karakter % işareti olamaz. // %genişlik, %kesim, %veri
  • İlk karakter bir sayı olamaz. // 1deger, 3sonuc, 5bitir
  • Ayrılmış (Reserved) kelimeler kullanılamaz. // void, bit, const

Yukarıda bahsetmiş olduğum yasaklar dışında değişkenlere isim verilirken dikkat edilmesi gereken bir husus daha var. MikroC programında değişken tanımlanırken büyük ve küçük harfe dikkat edilmesi gerekir. Örneğin;

// veri, Veri, VEri

Yukarıda yazılmış olan “veri” kelimesinin harflerinin büyük ya da küçük yazılması, onları farklı değişken olarak tanımlamamıza neden olur. Yani yukarıda aynı kelime üzerinden, üç farklı değişken tanımlamış olduk. Ayrıca yukarıda bahsettiğim “Ayrılmış Kelimeler” in tamamına ulaşmak için tıklayınız.

Aşağıda bazı geçerli değişken isimlerine göz atalım.

//akim1, Veri, _deger, sayaç, koşul, sonuc2

Kullanabileceğimiz ifadelere gelecek olursak “Tam Sayı” ifadelerini kullanarak başlayabiliriz.

Tam sayı ifadelerinin dört farklı kullanımı var. Bunlar binary (ikilik), oktal (sekizlik), decimal (onluk) ve hexadecimal (onaltılık) sayı sistemleridir. Sayı sistemlerinin ifadesi aşağıdaki gibidir.

  • Binary:                 (0b)
  • Oktal:                   (0)
  • Decimal:              ()
  • Hexadecimal:    (0x)

Örnek olarak “255” sayısının dört farklı sistemde kullanımını görelim.

// Binary= 0b11111111

// Oktal= 0377

// Decimal= 255

// Hexadecimal= 0xFF

Ayrıca tam sayılarda, sayıların pozitif ya da negatif olduğunu belirlemek için “+” ve ““ işaretleri kullanılır. Fakat pozitif bir sayı için ayrı olarak “+” işaretinin kullanılmasına gerek yoktur. Önünde işaret olmayan sayı, pozitif kabul edilir.

Tam sayılar dışında, ondalıklı sayıları da kullanabiliriz. Ondalıklı sayılar iki kısımdan oluşur. “.” İşaretinden önceki tam sayı kısmı ve “.” İşaretinden sonraki ondalıklı kısım. Örneğin;

0.1 // = 0,1

-4.25 // = -4,25

34.25e7 // = 34,25 * 10^7

3.1e-5 // = 3,1 * 10^-5

MikroC programında sayısal ifadeler dışında karakter ve string ifadeler de kullanılabilir. Karakter ifadeleri tek tırnak arasına yazılan tek bir ASCII karakterden oluşan ifadelerdir.

// ‘a’, ‘b’, ‘C’

String ifadelerin kullanımı ise karakter ifadelerinin kullanımından farklıdır. String ifadeler çift tırnak işaretleri arasına yazılır. String ifadelerin içinde boşluklar olabilir. Ancak boşluklar da karakter uzunluğunu etkiler.

“Yazilimsinifi.com”          // 17 karakter uzunluğunda bir string ifade.

“Mert A.”                           // 6 karakter (Bir boşluk) uzunluğunda bir string ifade.

“”                                           // 0 karakter uzunluğunda, boş bir string.

Son olarak harfler ve sayıların dışında bazı özel karakterler de char tipi ile kullanılabilir. Bunlara “Kaçış (Escape) Karakterleri” denir. “\” karakteriyle başlayan ekrana doğrudan yazılmayan ama görüntülemeyle ilgili görevleri olan karakterlerdir. En yaygın olarak kullanılan, “\n” karakteridir. Bu karakter bir alt satıra geçiş yapmak için kullanılır. Tüm listeye ulaşmak için tıklayınız.

Bir yazının sonuna daha geldik. Bir sonraki yazıda ayırıcı işaretleri ve depolama sınıflarını göreceğiz. Görüşmek üzere.

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir