MikroC Programlama Dili
Bu yazıda MikroC programlama diline giriş yapacağız. MikroC programlama dili hakkında bilgi vermeye başlamadan önce son olarak mikrodenetleyiciler hakkında ekstra bir bilgi vereceğim.
Mikrodenetleyicilerin yazılmış olan kodları çalıştırabilmesi için bir clock sinyaline (saat darbesi) ihtiyacı vardır. Mikrodenetleyici, her bir saat darbesi aldığında sonraki kodu çalıştırır.
Bu saat darbesini oluşturacak olan devreyi dışarıdan bizlerin kurması en sağlıklısıdır. Bu şekilde programımız daha hızlı ve stabil çalışacaktır. Bu devreye verilen isimse osilatör devresidir ve genellikle kristaller yardımıyla oluşturulur. Hızını belirlemesi yapmak için, devrede kullandığımız kristal frekansının 4’e bölerek buluruz. 4 MHz’lik bir kristal kullanırsak, mikrodenetleyici 1 MHz frekansında çalışır ve böylelikle bir komut 1 μs’de okunur. Mikrodenetleyiciler hakkında bilmemiz gereken son konuyu da anlattıktan sonra nihayet MikroC programlama diline geçebiliriz.
MikroC, PIC mikrodenetleyicileri için zengin bir kütüphaneye sahip PIC yazılım geliştirme programıdır. Temelinde C programlama dilini barındırdığı için, C programlama dilini bilenler kolaylıkla MikroC üzerinde uygulamalar geliştirilebilir.

MikroC programının kütüphanesi oldukça geniştir. İletişim, (SPI, USB, Ethernet, PS/2 …) grafik, (LCD, TFT, Dokunmatik Panel …) depolama (MMC, FAT16, EEPROM, …) kütüphanelerinin yanı sıra Buton, Keypad, Ses, PWM, ADC ve daha birçok kütüphanesi mevcuttur. Tüm liste için tıklayınız.
MikroC programında kodlama alanına gelecek olursak, aşağıdaki resimle açıklamak daha basit olacaktır.

Resimde de gördüğünüz gibi, programı yazdığımız alan ile kütüphane çağırdığımız, değişken tanımladığımız, port giriş ve çıkışlarının ayarlandığı bölüm ayrıdır. Ayrıca yazdığınız programın başına programınız ve kendiniz hakkında bilgi vermenizi öneririm. Bunu yapmak için açıklama satırlarını kullanmalısınız.
Açıklama satırları program, yazar, yazılan kod hakkında bilgi vermek amacıyla kullanılır. Programımız derlenirken görmezden gelinir. Yani açıklama satırları hiçbir şekilde programımızda yer kaplamaz. Açıklama satırları iki şekilde kullanılabilir.
Eğer açıklamamız tek satırdan oluşuyorsa “ // ” işaretinden sonra açıklama yazılır ve bir satır aşağı inildiğinde açıklama sona erer. Örnek;
//Tek satırlık açıklama.
Yazdığımız açıklama birden fazla satırı kapsayacak olursa “/* */” açıklama işaretleri arasına yazılır. Örnek;
/*Açıklama satırı bir altta da devam edilmek istenirse,
Açıklama satırı bu şekilde kullanılır. */
Bir sonraki MikroC yazısında değişken tanımlamaya geçeceğiz. Önümüzdeki yazıyla beraber yavaş yavaş kodlama kısmına geçmiş olacağız. Bir sonraki yazıda görüşmek üzere.
Hocam merhabalar,
Micro C’de zero crossingleri algılatıp her pozitif ve negatif alternansda pulse üretmek istiyorum. Daha sonra bu pulse ları potansiyometre kullanarak yani adc ile gecikme vermek istiyorum. Fakat gecikme kısmını çalıştıramadım. yardımcı olursanız çok sevinirim.
Kolay gelsin