Türkiye 3.7 milyon dolarlık yatırım yaptığı aracını tanıttı. Teslaya meydan okumaya geliyor!!
Türkiye 3.7 milyon dolarlık yatırım yaptığı aracını tanıttı. Teslaya meydan okumaya geliyor!!
Türkiye Cuma günü “yerli otomobil” projesi için prototipini açıkladı. Resmi otomobil gazetesinde yer alan habere göre, Türkiye Otomobil Ortak Girişim Grubu A.Ş. beş şirket (Anadolu Grubu, BMC, Kok Grubu, Turkcell ve Zorlu Holding) organizasyonundan oluşan TOGG, Bursa’da bir fabrika kuracak. 22 milyar lira (3,7 milyar dolar) yatırımla, beş model ve toplam 175.000 araç üretimi sağlayacak.
Konsorsiyum genel müdürü Mehmet Gürcan Karakaş’a göre, projenin 15 yıl içinde Türkiye ekonomisine 50 milyar dolar katkıda bulunması bekleniyor.
Prototip SUV’yi tasarımları açıklamak için cuma günü yapılan tören sonrasında, otomobilin Türkiye’nin endüstriyel teknolojideki ilerlemesinin doruk noktasını temsil ettiği söylendi.
Araç İtalyan firması olan Pininfarina SpA tarafından tasarlandı!
Başta Ferrari olmak üzere bir çok otomobil endüstrisinde imzası bulunan Pininfarina son yıllarda çinli üreticiler için de otomobiller tasarlıyor. Pininfarina’nın İstanbul Havalimanı hava trafiği kulesinin tasarımında da imzasının bulunması aslında Türkiye’ ye yabancı bir firma olmadığı yönünde.
TOGG Kimdir?
Yerli elektrikli otomobilin arkasındaki şirket olan Türkiye Otomobili Girişim Grubu (TOGG) Devlet destekli bir kuruluştur. Destek firmalar arasında Zorlu Grup, Turkcell gibi büyük şirketler mevcuttur. Araçların üretim tesisis ise Bursa’da kurulacaktır.
Teknik özellikleri nelerdir?
Protototip olarak 2 tür araç tanıtılmıştır: Sedan ve SUV.
Araç tamamen bilişim ürünüdür ve tamamen elektriklidir. İçten yanmalı varyasyonu mevcut değildir.
İki çeker araç 200 beygir, 4 çeker ise 400 beygir gücünde. 200 beygir güçle 7,6 saniyede, 400 beygir güçle de 4,8 saniyede saatte 100 kilometre hızlanabilecek. Menzili de dolu bataryayla 300+ ve 500+ kilometre olacak.
Araçta standart yol aracı haricinde otonom sürüşe yer verilmiştir. 3 boyutlu görsellerle otonom sürüşe sahip bu araç Türkiye Yazılım sektöründe de önemli gelimelere adım atacaktır.
Aracın bir diğer özelliği internete bağlanabiliyor olabilmesi. Ev, bilgisayar, telefona gibi internet bulunan cihazlara da bağlanıp uzaktan erişilebiliyor olmasıdır.
Bir diğer dikkatimizi çeken konu ise aynalar. Standart bilinen aynaların dışında kameralı aynalar mevcut ve dikiz aynası yerine ekranlar var. Yani aynalarda Aerodinamik bir tasarım bulunuyor. Şirketin iş ilanlarında aerodinamik konularda çalışmak isteyen personel ilanları var. Bu da aerodinamik konulara yer vereceklerinin ve alanda gelişmek istediklerinin göstergesi.
Akıllara takılan en önemli soru nasıl şarj edilecek?
İstasyonlara kurulması beklenen hızlı şarjlar üniteleri ile 30 dk da %80 doldurlacak. Piller bataryalar Türkiye’ de sıfırdan tasarlanacak. Fakat bunun hemen olması beklenmiyor. Pil üretimi maliyetli ve zor bir iş olduğundan dolayı başlarda yurtdışından temin edilmesi bekleniyor.
Fiyatlara gelecek olursak; bu kadar özelliğe sahip olduğu için yüksek olması muhtemel. Madem yerli devlet teşviği ile vergiler azaltılır mı diye sorularınızı duyar gibiyim. Bu da mümkün değil. Çünkü Türkiye’nin gümrük birlği anlaşması var. Gümrük birliği anlaşmasına göre araçlara ödenen vergiler sabittir ve değiştirilemez. Yani yerli üretim de olsa ithalatta olsa aynı vergi verilir. Bu hususta fiyat konusunda soru işaretleri devam etmektedir. Belki daha az donanıma sahip ucuz versiyonları çıkarılabilir.
Teknolojik anlamda bu kadar donanımlı araç olmaları bu otomobilllerin sadece Türkiye pazarı için değil global pazar için geliştirmeye yönelik olduğunu gösteriyor.