Stephen Hawking
8 ocak 1942 yılında İngilterede Dünya’ya gelen Stephen Hawking 8 yaşındayken Londra’dan 20 mil uzaklıktaki st Alabans’a gitmş ve St Alabans okuluna kaydolmuştur. Buradan mezun olduktan sonra Oxford kolejine kaydolmuştur. Babasının tıp okuması yönündeki baskılarına karşı direnip okulda matematik olmadığı için Fizik okumaya karar verdi. Üç yılın sonunda doğa bilimleri alanında onur madalyası kazandı. Hawking Oxford’tan sonra Evrenbilimi çalışmak üzere Cambridge’e gitti. Doktorasını tamamladıktan sonra önce araştırma asistanı daha sonra da Gonville and Caius College’de profesör asistanı oldu. 1973’te Gökbilim enstitüsünden ayrıldıktan sonra Hawking uygulamalı matematik ve kuramsal fizik bölümüne başladı. Kısa bir süre sonra Matematik alanında profesör olmayı başardı. Bu unvan ilk olarak Isaac Barrow sonra 1669’da Isaac Newton’a verilmişti. Hawking evrenin temel prensipleri üzerine çalışıp Roger Penrose ile birlikte Einstein’ın Uzay ve zamanı kapsayan Genel Görelelik kuramının, Big Bang’le başlayıp kara delikle sonlandığını gösterdi. Bu 20ç yüzyılın ikinci yarısında ortaya atılan en büyük buluşlardan biriydi. Bu buluş, karadeliklerin aslında tamamen kara olmadığını, radyasyon yayıp buharlaştıklarını ve görünmez olduklarını ortaya koyuyordu. Diğer bir sonuç da evrenin bir sonu ve sınırı olduğuydu. Buradan da evrenin başlangıcının bilimsel açıklamalarını ispatlıyordu.
Hawking 21 yaşındayken ALS hastalığına yakalandı. Motor nöronlarını zamanla öldürerek sinir sistemini felç eden ancak beynin zihinsel faaliyetlerine dokunmayan bu hastalık, Hawking’i tekerlekli sandalyede yaşamaya mahkûm etti. Dış dünya ile iletişimin kesmek istemeyen Hawking kendi geliştirdiği sandalyeye bağlı bilgisayar sistemi sayesinde yazıları sese dönüştürebiliyor ve insanlarla iletişim kurabiliyordu. Dakikada ortalama 10 kelimeyi sığdırabilen Hawking’in bilgisayara kayıtşı 2500 civarında kelimesi olduğunda kendini ifade etmede güçlük çekmiyordu.
Bugüne kadar bir çok konferansta konuşmacı olarak katılan Hawking 2018’te vefat etmiştir.Bilimsel araştırmaları 40’ın üzerinde dünya diline çevrilmiş Einstein’dan sonra en büyük dahi olarak bilinmektedir.