Kocaeli Su İdaresi,Turkcell’in Desteğiyle Akıllı Su Yönetim Sistemine Geçti

Kocaeli Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü (İSU), Turkcell’in sayaçları uzaktan yönetmeye imkan sağlayan Akıllı Su Yönetim Sistemi ile hem abonelerine sunduğu hizmet kalitesini arttırdı hem de sadece projenin ilk 6 ayında bile 3 Milyon Liraya varan tasarruf ve fayda sağlamış oldu. 2013 sonunda bu rakamın 10 milyon TL’ye ulaşması hedefleniyor.

Su sayaçlarının uzaktan okunarak kayıp ve kaçakların kontrol altına alınmasını hedefleyen Turkcell Akıllı Su Yönetim Sistemi ile coğrafi zorluklar nedeniyle okuması yapılamayan sayaçlara M2M (makineler arası iletişim) teknolojisi ile kolaylıkla ulaşılabiliyor. Sistem aynı zamanda anlık kesintilerin takip edilmesi sayesinde su şebekesinin çok daha verimli yönetilebilmesini sağlıyor. Arıza ya da kesinti halinde ilgili teknik ekiplere anında SMS ile alarm gönderiliyor ve müdahale süreci hızlanıyor.

low_turkcell-genel-mudur-yardimcisi1-205x300

Türkiye’de sanayileşme oranının en yüksek olduğu illerden biri olan Kocaeli’nde, Akıllı Su Yönetimi sayesinde, su tüketimi oldukça yüksek olan endüstriyel abonelerin üretim sürecinde su kesintisinden kaynaklanan zararı engelleniyor. İSU, bu proje ile tasarruf ve maliyet avantajına ek olarak tam yönetim, tam kontrol, problem oluşmadan önce en hızlı müdahale ve daha iyi hizmet ile tüketici memnuniyetinin artmasını hedefliyor.

Turkcell Akıllı Su Yönetim Sistemi’ne ilk etapta dahil edilen 1.200 abone, İSU’nun toplam tüketimin yaklaşık % 35’ini gerçekleştiren endüstriyel abonelerden oluşuyor.

Kocabaş: “Suyu artık su gibi harcayamayız. Turkcell Akıllı Su Yönetimi ile Türkiye’nin sudaki kayıplarını önemli ölçüde azaltabiliriz”
Konuyla ilgili bir açıklama yapan Turkcell Genel Müdür Yardımcısı Selen Kocabaş, Turkcell Akıllı Su Yönetim Sistemi için İSU ile gerçekleştirilen iş birliğinin kent ekonomisine önemli katkı yapacağını ifade etti. Kocabaş, “Kocaeli’nde İş Ortağımız Manas ile birlikte hayata geçirdiğimiz bu proje, teknolojinin desteği ile hem operasyonel maliyetin azaltılması ve verimliliğin artırılması, hem de çevreye duyarlılık adına çok başarılı bir örnek teşkil ediyor. Sayaçların uzaktan okunabilmesi, kayıp ve kaçakların önlenmesini, arızalı sayaçların tespitini ve gerektiğinde uzaktan müdahale edilmesini, ve personelin etkin yönetimini sağlıyor. Üstelik günümüzün ‘mavi petrolü’ suyun ekolojik olarak sürdürülebilir şekilde kullanımını destekliyor. Bugün Türkiye’de şebeke sistemlerinden her yıl yaklaşık olarak 3,3 milyar ton arıtılmış su, nihai tüketiciye ulaşmadan kayboluyor. Arıtılmış suyun sadece %49’unun nihai tüketiciye ulaşması su bedelini de yükselten bir etken suyu artık su gibi harcayamayız. Turkcell teknolojisi bu tasarrufa imkân veriyor” dedi.

İSU Genel Müdürü İlhan Bayram ise projeye ilişkin şunları söyledi:
İSU Genel Müdürlüğü olarak ‘En yüksek standartlarda hizmet veren ve gelecek nesiller için çalışan bir su idaresi olma’ vizyonu ile ülke çapında bir ilke daha imza atmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Dünyada uygulanan ve hızla gelişmekte olan uzaktan sayaç okuma sistemlerini ilk olarak 2009 yılında ülkemize ve Kocaeli’ne kazandırdık. Şimdi de dünyada su tüketim ölçümlemede sayılı projeler arasında yer alacak bir işe imza atıyoruz. Ülkemizde de bir ilk olarak akıllı şebekelerde kullanılan M2M teknolojisinden faydalanıp ve gelen verilerin analizini yaparak yüksek tüketimli abonelerde proaktif ve reaktif bir sayaç yönetimi kurduk.

Bu sistemle abonelerimiz internet üzerinden saatlik tüketimlerine ve su kullanım alışkanlıkları ile ilgili birçok bilgiye ulaşabilecek. Özellikle sanayicilerimiz imalat ve işletmelerinde kullanılacakları suyu planlayabilecek ve su tüketimlerini kontrol altına alabilecek. Ayrıca abonelerimize su faturaları elektronik olarak gönderilecek, böylece zamandan tasarruf sağlanacak ve faturalama ile fatura dağıtımından kaynaklanan hataların önüne geçilecek. Bu anlamda abonelerimize verdiğimiz hizmetin kalitesi bir kademe daha artmış olacak ve İSU insan için en önemli kaynak olan suyun sevk ve idaresini daha güvenilir bir şekilde yapacak.”

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.