Tarihin en büyük siber saldırısı!

siber saldırı

İnternet dünyası tarihinin en büyük siber saldırısı ile karşı karşıya. Saldırı, herhangi bir hükümet kurumunun internet altyapısını kesintiye uğratacak bir güçte.

Uzmanlar, küresel çapta internet hizmetlerinin yavaşlamasına neden olan saldırının şimdilik Netflix benzeri sıklıkla kullanılan siteler üzerinde etkili olduğunu belirtiyor. Bankacılık ve e-posta hizmetlerinin bu durumdan etkilenme olasılığı ise birçok ülkede siber saldırılar ile mücadele eden birimleri alarma geçirmiş durumda.

Cloudflare’in geçtiğimiz hafta siber saldırıya hedef olduğunu açıkladı. İnternette istenmeyen e-postalar ile mücadele eden İngiltere ve İsviçre merkezli Spamhaus adlı grup, saldırıların kaynağı olarak Cyberbunker adlı sunucuyu gösterdi. Spamhaus, Hollanda’daki eski bir NATO binasında faaliyet gösteren ve hemen her türden içerik sağlayıcısına hizmet sunan Cyberbunker’ı yakın zamanda kara listeye almıştı.

Saldırının, bir devlet kurumunun altyapısını tamamen çökertecek güçte olduğu vurgulanırken, Cyberbunker‘a Doğu Avrupa’dan bazı suç örgütlerinin de yardım etmiş olabileceğinden şüphe ediliyor.

Daha önce yapılan büyük siber saldırıların saniyede en fazla 50 gigabaytlık veri trafiğine sahip olduğu ancak Spamhaus saldırısında saniyede 300 gigabayt veri akışının yaşandığı kaydedildi.

Cenever ve Londra merkezli Spamhaus’un, internet ortamındaki spam maillerin yüzde 80’ini filtrelediği tahmin ediliyor.

‘BENZERİ GÖRÜLMEMİŞ BİR SALDIRI’

Spamhaus yöneticilerinden Steve Linford, BBC’nin sorularını yanıtlarken, saldırının daha önce bir benzerinin görülmediğini söyledi.

Bir haftadır devam eden bir saldırıya hedef olduklarını belirten Linford, ”Ama bizi yıkamadılar, teknisyenlerimiz çalışmalarımızı sürdürebilmemiz için büyük çaba gösteriyor. Böyle bir saldırı başka bir yeri alaşağı edebilirdi” dedi.

Linford, saldırının herhangi bir hükümet kurumunun internet altyapısını kesintiye uğratacak bir güçte olacağını kaydederken, ”Eğer İngiltere’de başbakanlık sistemlerini hedef almış olsalardı, internetle bağlarını koparabilirlerdi” dedi.

Spamlama olarak bilinen saldırı yöntemiyle hedeflenen internet altyapısına büyük bir internet trafiği yönlendirilerek serverlerin erişilmez hale getirilmesi hedefleniyor.

Linford, ”hedef oldukları saldırının en şiddetli olduğu anda saniyede 300 gigabit veri trafiği yaşandığını, normalde büyük bankalara benzer saldırılar düzenlendiğinde yine saniyede 50 gigabitlik bir veri trafiğinin söz konusu olduğunu” aktardı.

Click to rate this post!
[Total: 1 Average: 5]

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.